Ръката на Фатима: значението на талисмана за жени и мъже, възможно ли е да се носят православните и мюсюлманите

Жълто злато колие с висулка ХАМСА ръката на Фатима
ХАМСА

 

Хамса или  Ръката на Фатима е древен символ, който е много популярен сред жителите на Израел, Индия, Египет и много други южни и източни страни.  Смята се за мощен амулет, способен да предпази собственика си от вредни влияния и зли събития.

Значението на ръката на талисмана Фатима за жени и мъже

„Ръката на Фатима“ изглежда като отворена длан с три пръста, повдигнати нагоре и два наведени.

Обикновено в средата на амулета се поставя друг свещен символ: той може да се различава в зависимост от страната. Например в Израел е звездата на Давид, а в Турция – отвореното синьо око.

Вместо символика могат да се използват орнаменти или скъпоценни камъни.

Независимо кой носи Хамса, вярва се , че тя прави собственика си неуязвим за злото око, помага да се избегнат интриги и да се предпазим от зли очи на недоброжелателите.

Талисманът може да бъде носен , както от жени така и от мъже, но значението и енергията на символа ще бъдат малко по-различни.

За един мъж такъв знак носи възможността да засили интуицията си и да развие дарбата, за да предвиди изхода на всяка трудна ситуация изправила се на пътя му.

Много често се използва не само като защитен символ, но и като вид мистично превозно средство, което помага да се погледне в бъдещето. А вие вярвате ли в това?

Древните народи вярвали, че постоянното носене на тялото на Хамса ще помогне на господаря им да предвиди лоши събития и да ги предотврати.

Друго типично мъжествено значение на символа е знак за наставничество. Според това тълкуване носенето на амулет помага да се изправите здраво на краката си и да намерите правилният път или  истинската си съдба.

Но значението на талисмана „Ръката на Фатима“ за жените е много специално. В исторически план нежният пол беше много по-вероятно да прибегне до помощта на такъв амулет.

В Турция се смята, че Хамза придава на своя собственик такива качества като вярност, преданост и търпение, а египтяните го носят, за да се предпазят от влиянието на тъмните сили.

„Ръката на Фатима“ се смята за талисман, който внася хармония и хармония в семейния живот, предотвратява кавгите и помага на съпрузите да поддържат брак за цял живот.

Този знак е особено предпочитан от бременните жени – смята се, че той помага за раждането на детето, а също така предпазва по време на раждане.

https://youtu.be/0bSxZeVTkz8

символът Хамса или мощната сила на ръката на Фатима
Символът Хамса или мощната сила на ръката на Фатима

 

Вярва се, че всеки един от пръстите има собствено значение и символика:

Символите на петте пръста:
Палец – Огнен елемент, чакра на Слънчевия сплит.
Показалец – Въздушен елемент, чакрата на сърцето.
Среден пръст – Небесен елемент, чакрата на гърлото.
Безименен пръст – Земен елемент, Коренова чакра.
Кутре – Воден елемент, Сакралната чакра.

Тези видове чакри контролират различните енергии на тялото ни.

Вярва се , че носенето на  петте елемента се сливат, изцеряват и предпазват тялото ни от психологически и физически срив.

Пази ни от лоши очи и вредни мисли, носят късмет и сила на притежателя си.

Носена от евреи, мюсюлмани и християни, ръката на Фатима е изключително популярно бижу, с което може да зарадвате всеки, който носи вярата в себе си