You are currently viewing Перлите – бляскавото съвършенство от дълбините
Перлите са пленили хората с красотата си още преди хиляди години. Те са символ на мъдрост и чистота, а в днешни дни - ние от GOLD ADDICTED Ви представяме креативни интерпретации с тях под формата на бижута, защото те са едни от най-красивите творения на природата

Перлите – бляскавото съвършенство от дълбините

Перлите са пленили хората с красотата си още преди хиляди години. Те са символ на мъдрост и чистота, а в днешни дни – ние от GOLD ADDICTED Ви представяме креативни интерпретации с тях под формата на бижута, защото те са едни от най-красивите творения на природата.

Как се образува?

Перлите се образуват, когато “случайно” малко, чуждо тяло проникне във вътрешността на черупката на мидата. Като защитна реакция, това тяло се покрива с вещество, подобно на седеф – и така се образува перлата. Но, вече почти всички перли, които се използват в бижутерийната индустрия, се произвеждат във ферми, което означава, че процесът е изкуствено предизвикан. Знайте, че нито една перла не еднаква с друга – нежни отклонения при цвета и формата им гарантират за тяхната уникалност, и автентичност.

Отглеждането на малките съвършенства отнема много време, а също така е и доста сложно. Добивът на тези съкровища варират в зависимост от вида на мидите, местоположението и условията за отглеждането им. Необходими са приблизително 1100 имплантирани раковини, за да се получи една перла, която е идеално кръгла. От всички събрани екземпляри, едва около 10% от тях са подходящи за бижута, а останалите – те се използват в козметичната индустрия под формата на прах.

Критерии за оценка

Както при скъпоценните и полускъпоценните камъни, така и тук имаме различни критерии, по които се оценяват перлите. Перфектните екземпляри са изключително редки и следователно -скъпи.

 

– Форма – като основна е кръгът или полукръгът. Има още овални, капковидни, пръстеновидни и тип копче. Има и т.нар. барокови/полубарокови, които имат абстрактни и неправилни форми.

– Размер – стремежът е винаги към среден размер. Теглото се измерва в карати, където 1 ct е равен на 0,2 g. А, едни от най-ценните и големи култивирани перли идват от Южнокитайско море и Таити.

– Блясък – прилича на деликатен емайл. Повърхността е перфектна, ако няма петна – копринено гладка, отразяваща равномерно светлината, това е истинското съвършенство.

– Цвят – бял, шампанско, та чак до черно. Цветовете са разнообразни, а също така зависят от вида на черупката и местообитанието ѝ. Перлите също могат да бъдат оцветени, но тогава цената им би била по-ниска.

Видовете, които познаваме

Заради техния произход, свойства и метод на отглеждане, перлите се различават по качество, цвят, блясък и още много други. Но няма значение дали са перли от Таити или Южнокитайско море, пътят им до Вашето бижу понякога може да бъде доста дълъг.

– Перли Акоя – името им дори издава нотка мистериозност. Впечатляват с поразителна финост. Средната големина на перла Акоя е не повече от 10 мм, а цветовете им варират – шампанско, розе или бяло. Универсален външен вид, който е непреходна класика сред култивираните перли. Тази разновидност е произвеждат преди още от почти 100 години.

 

– От Таити – тъмните дълбини на морското дъно. Екзотичните им цветове ще Ви пленяват отново и отново, защото те изискват най-перфектните условия от всички, за да се формират. Периодът на образуване е цели 3 години. Диаметърът им е около 20 милиметра и с разнообразните си цветови нюанси – от кафяво през медно до черно-синьо и виолетово, вдъхновяват!

 

– Сладководни перли – разнообразие от цветове и форми. Отглеждат се главно в Азия, а нюансите им варират от бяло, крем, розово до интензивно виолетово. Освен всичко, сладководните перли са доста по-големи в сравнение с останалите. Диаметърът им е от 13 до 20 мм.

– От Южнокитайско море – на пръв поглед изглеждат хладни и елегантни. Техните бели и кремави тонове разкриват фин блясък, който е постигнат благодарение на тихоокеанските води в Индонезия, Австралия или далечните Филипини. С диаметър до 22 мм, те са подходящи за масивни бижута.

 

Подарете емоция с перлените бижута от онлайн магазин GOLD ADDICTED, с които ще очаровате любимите си хора. Разгледайте нашите неповторими предложения още сега!