Историята на златото

история на златото - GOLD ADDICTED Историята на златото

Трудно е да кажем с точност кога е открито златото, но едни от най-старите сведения за неговото съществуване датират от 5000 г. пр. Хр. Непреходен, единствен и неподражаем благороден метал – това са думите, с които можем да го опишем, но нека сега обърнем поглед назад към неговата история.

Още от Древен Египет

Египетските фараони са смятали, че са потомци на Хор – бога на слънцето и небето. Всъщност, металът добива голямо значение за тях не заради стойността си, а заради красотата и символиката си. Всички украшения и отличителни белези, които са им били необходими, са били направени от злато. Хиляди роби са били погубени заради трудния му добив, а този метал, от своя страна, се е бил превърнал в символ на безсмъртие, престиж и власт.

Златото на Троя

Хайнрих Шлиман открива през 1870 година съкровището на Троя, което съдържа богата колекция златни и сребърни предмети. А, след това, през 1922 година е открита и гробницата на Тутанкамон от Хауърд Картър, в която са намерени тялото на “Детето фараон”, колесницата му от бяло злато, тронът му и множество статуи.

Първите сечени златни монети

Това е повратен момент в икономическата история на човечеството, т.к. през VI в. пр. Хр. в Мала Азия по времето на цар Крез влиза в обръщение първата и единствена за тогава сигурна валута – сечената монета от злато, което означава само едно – търговски подем.

Първите ичсечени златни монети GOLD ADDICTED

Алхимията и нейният крах

Химията през Древността и Средновековието до около XVII век е наричана Алхимия, а една от цели ѝ е била превръщането на неблагородни метали в истинско злато. Много учени са се опитвали да произведат благородния метал в изолирани условия, но без успех. Въпреки това, случайно така е открит порцеланът от Йохан Фридрих Бьотгер. Съвременната химия несъмнено дължи много на алхимията, но и до днес – златото си остава мистерия.

Златното време на Александър Велики

Най-прочутият завоевател – Александър Велики, живял през 356 – 322 г. пр. Хр. е наследник на могъщото царство, опитната армия и златните мини на своя баща – Филип II Македонски. Благодарение на своите военни умения, той успешно покорява Персия, но амбициите му са нестихващи – насочва сили на изток. Завоевателят със своите успешни битки пише история, окичена с много златни богатства, които неимоверно стимулираха икономиката и оставиха следа във времето.

Златното време на Александър Велики - GOLD ADDICTED

Експедиция за почести и злато

Генуезкият мореплавател и търговец Христофор Колумб предприема своето първо пътешествие в Атлантическия океан през далечната 1492 година – с мечти, стигащи чак до Азия, а за награда – злато. Той и екипажът му успяват да покорят острови като Ямайка и Куба. А, през следващите десетилетия се пролива много кръв, благодарение на Ерна̀н Кортѐс де Монрой и Писаро, които без милост и жал убиват ацтеки, маи и инки, в търсене на злато. И така, испанската нация стана най-богатата през XVI век. Конкистадорите бяха безпощадни – от Мексико до Перу.

Новият златен свят

САЩ обявява независимостта си през 1776 година, но до тогава държавата не е разполагала със собствен златен и сребърен резерв. Единствените значителни находища на благородния жълт метал са били открити в Северна Каролина. Именно заради територията от Тексас до Калифорния, САЩ плаща на Мексико 15 милиона и я „откупува“. Естествено, всичко има скрит замисъл – на тази площ са се разполагали огромни златни находища, следствие довели до първата „златна треска“ в историята на държавата. Стойността на тези находища надвишавала платената сума около 35 пъти!
А, днес, във военната база Форт Нокс в Кентъки се съхраняват златните резерви на САЩ. Смята се, че това е и най-добре охраняваната сграда в света.

Ние от онлайн магазин GOLD ADDICTED Ви представихме най-значимите моменти от златната история, но бъдещето – то остава в нашите ръце!