You are currently viewing Каква е разликата между скъпоценните и полускъпоценните камъни?
Каква е разликата между скъпоценните и полускъпоценните камъни?

Каква е разликата между скъпоценните и полускъпоценните камъни?

 

Всеки знае, че има скъпоценни и полускъпоценни камъни, но малцина от Вас знаят по какво точно те се различават едни от други. А, дали “полускъпоценен” означава по-малко ценен? Ще разберем още сега.

Всъщност минералози класифицират любимите ни камъни само по техния състав и физични свойства, а ювелирите се ръководят от естетичния вид и стойността им. През далечната 1860 година, немският учен К. Клуге всъщност предлага класифицирането им в скъпоценни и полускъпоценни камъни. В днешни дни са известни само четири скъпоценни камъка – диамант, сапфир, рубин и изумруд. А, всички останали се причисляват към полускъпоценните.

Какво са скъпоценните камъни?

Терминът “скъпоценен камък“е въведен през XIX век за първи път и се отнася за камъни, които са изключително ценни, красиви и редки. Всички скъпоценни камъни са с нежен цвят в най-чистата си форма, а твърдостта им – тя е ненадмината.

– Диамантът – ценен още от древни времена. Диамантите имат нежни цветове, а твърдостта им – тя е ненадмината, заемайки челна позиция в скалата на Моос. Символ на любовта и най-предпочитания избор за подарък.

 

– Изумруд – символ на пролетта, защото символизира прераждането. Интензивни зелени нюанси до яркосини, които ще Ви накарат да се влюбите.

 

– Рубин – негово Величество краля. Рубинът събира в себе си любов, страст и много емоция. Този скъпоценен камък е бил предпочитан от кралете, защото се смятало, че носи късмет. От червено, до лилаво, през синкаво и дори оранжево, красота и изящество.

 

– Сапфир – в превод от гръцки означава – син“, но има и сапфири в синкаво-лилави нюанси. Той е символ на чистотата, доверието и лоялността. Поради тази причина, това са и най-често използваните при годежните пръстени.

 

Какво са полускъпоценните камъни?

Всички скъпоценни камъни, различни от изумруди, диаманти, сапфири и рубини, се причисляват към тази категория. Въпреки че терминът “полускъпоценни” предполага, че по някакъв начин те са по-малко ценни от скъпоценните камъни, това НЕ е вярно. А, това са част от тях:

– Перлите – обект на възхищение дори от боговете! Това, което прави перлите единствени и неповторими, е че те са единствените, които се образуват вътре в живо същество. Цветовете им са нежни – бледо кремаво, сиво, златно, розово, бяло и дори зелено.

– Опал – съдържа в себе си всички цветове на други полускъпоценни камъни. Опалът е уникален като нашите собствени пръстови отпечатъци и винаги е на мода. Шеметно синьо и зелено, огнено червено или жълто, а защо не и червено? Различен, както никой друг!

– Шпинел – цветът му наподобява този на рубина, а преди векове е бил наричан „дъщерята на рубина“. Няма да скрием от Вас, че шпинелите са дори по-редки от рубините, но често размерите им могат да бъдат наистина големи.

 

– Морганит – известен още като камъкът на божествената любов. Цветът му е любимото розово, а ако се вгледате по-внимателно в него, може да откриете фини тонове на розово и лавандула. Пленяващият морганит символизира просперитета и любовта.

 

– Танзанит – интересното при този полускъпоценен камък е, че единственото място на Земята, където може да го откриете е планината Килиманджаро. Интригуващи наситени сини цветове и ярко лилави тонове, които няма как да ни оставят безразлични.

 

– Александрит – индивидуалността, която обожаваме. Този полускъпоценен камък променя своя цвят в зависимост от светлината. А, ако се вгледате – ще откриете и нотки на малина. При по-изразена промяна на цвета, стойността му се покачва.

 

Истината е, че термините “скъпоценен камък” и “полускъпоценен камък” са просто маркетингова тактика, която се използва от хората, търгуващи с тези изящества – добре измислена, за да създава впечатление, че скъпоценните камъни са по-ценни в сравнение с полускъпоценните, но ние от онлайн магазин GOLD ADDICTED

Ви даваме достоверната информация, от която се нуждаете.

Изберете Вашия скъпоценен или полускъпоценен камък, а след това – разгледайте нашите предложения!